
Pacjentka oddziału położniczo-ginekologicznego lubelskiego szpitala na kolację dostała ziemniaki z chlebem i kefirem, do tego trochę masła. Taki sam zestaw trafił na talerze pacjentek na diecie cukrzycowej.
W jadłospisie to danie było określone jako młode ziemniaki z kefirem. Pieczywo jest stałym elementem i podaje się je do kolacji codziennie - tłumaczy w Dzienniku Wschodnim Małgorzata Jankowska, kierownik kuchni w SPSK nr 4 w Lublinie.
Jak przekonuje, część pacjentów chwali takie danie, inni za nim nie przepadają. Dodaje, że tego dnia pacjentki z dietą cukrzycową miały dostać na kolację szynkę, sałatę, masło i ciemne pieczywo, a nie również ziemniaki z kefirem i białe pieczywo. Być może doszło do pomyłki przy wydawaniu posiłków.
Jak komentuje dietetyk Agnieszka Dudkowska-Jasińska, posiłki na oddziałach, na których przebywają ciężarne lub kobiety, które urodziły, powinny być wyjątkowo zbilansowane. Co do osób z cukrzycą to jeśli rzeczywiście doszło do pomylenia posiłków, mogło to przynieść dużą szkodę takim pacjentom. Nawet, jeśli było to jednorazowe zdarzenie. Ziemniaki i białe pieczywo to ogromna dawka węglowodanów.
Więcej: www.dziennikwschodni.pl
Newsletter
Rynek Aptek: polub nas na Facebooku
Obserwuj Rynek Aptek na Twitterze
RSS - wiadomości na czytnikach i w aplikacjach mobilnych