Tania żywność gwarantem problemów zdrowotnych?

PO GODZINACH

Autor: dlahandlu.pl/rynekaptek.pl   25-07-2017, 15:28

Tania żywność gwarantem problemów zdrowotnych? Fot. Adobe Stock. Data Dodania: 16 grudnia 2022

Na rynku dostępne są parówki zawierające 6 proc. wsadu mięsnego i sprzedają się świetnie. Są słone, tłuste i tanie. Jednak w przyrodzie nie ma nic za darmo. Jeśli mniej płacimy za żywność, to więcej zapłacimy później za leki - ocenia ekspert ds. żywności.

- Musimy być świadomi, że produkt sprzedawany w bardzo niskiej cenie nie może być wysokiej jakości. A jeżeli taka cena obowiązuje w ramach "codziennej promocji" oznacza to, że jakość nie jest w danym produkcie cechą nadrzędną - mówi prof. Agnieszka Wierzbicka z Wydziału Nauk o Żywieniu Człowieka i Konsumpcji SGGW.

Przedstawicielka SGGW podała przykład parówek z różnych przedziałów cenowych, które zdecydowanie różnią się od siebie składem, a w konsekwencji oddziaływaniem na zdrowie konsumenta.

- Mamy parówki po 6,90-7,90 zł. Mają niewielki wsad mięsny stanowiący ok. 10 procent. 60 proc. to emulsja skórkowo-tłuszczowa, a pozostałe 30 proc. woda, sól, fosforany i substancje stabilizujące dodawane po to, żeby przy obróbce termicznej woda z parówki nie odparowała i konsumentowi nie pozostała do zjedzenia jedna dziesiąta całej parówki - opisuje.

Droższe parówki mają inny skład: 90 proc. wkładu mięsnego oraz 10 proc. wody koniecznej z punktu widzenia technologicznego. Możemy kupić parówki tańsze albo droższe, to kwestia wyboru. Jednak konsument musi mieć świadomość, że w przyrodzie nie ma nic za darmo.

- Na rynku dostępne są parówki zawierające 6 proc. wsadu mięsnego i sprzedają się świetnie. Są smaczne, bo są słone i tłuste. Są też tanie, dzięki czemu wszystkie osoby, które zwracają uwagę na cenę chętnie je nabywają. Natomiast w przyrodzie nie ma nic za darmo. Jeśli mniej płacimy za żywność, to więcej zapłacimy później za leki - dodała.

Więcej: dlahandlu.pl




Podobał się artykuł? Podziel się!
comments powered by Disqus

POLECAMY W PORTALACH