
W tradycyjnym opłatku komunijnym jest 25 miligramów glutenu, a osoby chore na celiakię nie mogą spożywać produktów, w których jest więcej glutenu niż 20 miligramów na kilogram. Jest na to sposób.
Jeżeli chory spożywa tradycyjną hostię raz w tygodniu, to stanowi to ogromny problem, ponieważ doprowadza do stanu zapalnego w jelicie. Jednak osoby wierzące, chorujące na celiakię mogą coraz częściej korzystać z komunii dzięki niskoglutenowej hostii. Parafii, w których można dostać taki opłatek, jest coraz więcej.
Popularność takich hostii to sukces Stowarzyszenia Osób z Celiakią, które wywalczyło takie rozwiązanie. Jest ono także zgodne z prawem kanonicznym. W ocenie dominikanina Pawła Gużyńskiego, gluten nie wpływa na ważność eucharystii. Chodzi o to, żeby to był przaśny chleb. Wcześniej osoby chore na celiakię musiały przyjmować komunię w postaci wina.
Jeszcze pięć lat temu kościół miał pewien kłopot z nabyciem niskoglutenowych eucharystii. W tej chwili właściwie w każdej hurtowni zaopatrującej parafie są komunikanty niskoglutenowe.
Więcej: www.tvn24.pl
Newsletter
Rynek Aptek: polub nas na Facebooku
Obserwuj Rynek Aptek na Twitterze
RSS - wiadomości na czytnikach i w aplikacjach mobilnych