
W dobie starzejącego się społeczeństwa, do najczęstszych i najistotniejszych problemów geriatrii zalicza się utrzymanie na jak najwyższym poziomie jakości życia osób w podeszłym wieku, oceny ich stanu odżywienia i odżywiania oraz szeroko rozumiana poprawa sprawności fizycznej. Wraz z wiekiem w funkcjonowaniu naszego organizmu zachodzą zmiany, których nie można uniknąć, ale na które możemy mieć pośredni wpływ w łagodzeniu objawów starzenia stosując odpowiednie działania lecznicze, pielęgnacyjne, socjalne, rehabilitacyjne. Jednym z najnowocześniejszych ośrodków w Polsce, w którym uzyskujemy kompleksową pomoc w diagnozowaniu, usprawnianiu, leczeniu jest Centrum Rehabilitacji Krajowej.
Najczęstsze problemy odżywiania osób starszych
W geriatrii wyróżnia się dwa zasadniczo odmienne typy problemów związanych ze stanem odżywienia seniorów:
Otyłość staje się problemem coraz częstszym, również wśród osób w podeszłym wieku. Wiążą się z nią liczne zaburzenia metaboliczne m.in. nietolerancja glukozy, oporność na insulinę, hiperinsulinemia, dyslipidemia, nadciśnienie tętnicze. Rośnie częstość zachorowalności na cukrzycę typu 2. Badania pokazują, iż ryzyko rozwoju zespołu metabolicznego po 65. roku życia jest sześć razy wyższe u mężczyzn i pięć razy wyższe u kobiet w odniesieniu do osób w wieku 20–34 lat. W walce z otyłością występującej u osób starszych stosuje się przede wszystkim aktywność fizyczną oraz dietę z ograniczeniem podaży energetycznej (przy czym należy pamiętać, że nie mniej niż 800 kcal/dziennie) w skład, której powinno wchodzić odpowiednie zapotrzebowanie na białko, witaminy oraz mikroelementy. W procesie leczenia otyłości u osób starszych nie zaleca się stosowania farmakoterapii.
Newsletter
Rynek Aptek: polub nas na Facebooku
Obserwuj Rynek Aptek na Twitterze
RSS - wiadomości na czytnikach i w aplikacjach mobilnych