Konopie siewne w żywności: które części rośliny są "bezpieczne"?

PRAWO

Autor: Orzeczenia Sądów Administracyjnych   07-05-2021, 11:02

Konopie siewne w żywności: które części rośliny są "bezpieczne"? W niektórych państwach członkowskich stosowanie konopi siewnych w żywności jest zabronione (fot. Pixabay)

W zgłoszonym do wprowadzenia na rynek suplemencie diety było ziele konopi włóknistych, korzeń kozłka lekarskiego i liście melisy w dawkach terapeutycznych.

Spółka chciała wprowadzić na rynek suplement diety, który w zalecanej dziennej porcji (tj. w 4 kapsułkach) zawierał: 1000 mg ziela konopi włóknistych (Cannabis sativa), 320 mg korzenia kozłka lekarskiego (Radix valerianae), 320 mg liścia melisy (Melissae folium), 360 mg oliwy z oliwek.

Podmiot wystosował do Głównego Inspektora Sanitarnego powiadomienie o zamiarze wprowadzenia po raz pierwszy tego produktu do obrotu na terytorium Rzeczypospolitej Polskiej.

GIS: to lek a nie żywność

Inspektor jednak miał wątpliwości czy produkt jest środkiem spożywczym oraz czy spełnia wymagania dla środka spożywczego, a dokładniej, czy ziele konopi jest stosowane do celów żywienia człowieka w państwach członkowskich Unii Europejskiej.

Po przeanalizowaniu dokumentów uznał, że nie ma dowodów, aby potwierdzić historię znaczącego spożycia ziela konopi włóknistych w żywności w celu żywienia ludzi w państwach członkowskich Unii Europejskiej. Dowody te raczej wskazywały na stosowanie konopi w celach leczniczych.

A zgodnie z regulacjami prawa żywnościowego, środki spożywcze, w tym suplementy diety nie mogą posiadać właściwości charakterystycznych dla produktów leczniczych w rozumieniu przepisów prawa farmaceutycznego.

Dawki terapeutyczne w suplemencie

GIS uznał, że spółka błędnie interpretuje zapisy Katalogu Nowej Żywności prowadzonego przez Komisję Europejską, dotyczących konopi siewnych (Cannabis sativa L.). W Katalogu wskazano bowiem, że w przypadku rośliny Cannabis sativa L. znana jest historia spożycia przed dniem 15 maja 1997r. jako żywności, tylko określonych produktów pochodzących z konopi: nasion, oleju z nasion konopi, mąki z nasion konopi, odtłuszczonych nasion konopi.

Organ stwierdził, że wprowadzanie do obrotu jako żywność suszu z konopi siewnych może stanowić potencjalne zagrożenie dla konsumenta ze względu na zawartość THC, ponieważ wszystkie części rośliny konopi siewnych mogą zawierać fitokannabinoidy. Najwyższe stężenie fitokannabinoidów występuje w kwiatostanach i liściach.

Komisja Europejska zaleciła, aby zawartość THC w produktach otrzymanych z konopi siewnych była badana przez przedsiębiorcę w ramach procedur wewnętrznych tak, aby dokonać oceny narażenia konsumentów. W tej sprawie przedsiębiorca nie dostarczył takich badań.

Zastrzeżenie organu wzbudziła także zawartość w składzie produktu korzenia kozłka lekarskiego oraz liścia melisy w dawce terapeutycznej.

Sprawa trafiła do sądu. Ten podtrzymał stanowisko inspekcji sanitarnej.

Cannabis sativa L w innych krajach

W niektórych państwach członkowskich stosowanie konopi siewnych w żywności jest zabronione.

W Belgii roślina Cannabis sativa L. została umieszczona na liście pod nr 1 "Niebezpieczne rośliny, które nie mogą być wykorzystane jako żywność lub składnik żywności".

We Francji roślina Cannabis sativa L. nie została wymieniona wśród składników roślinnych dozwolonych do stosowania w grupie żywności.

Zgodnie z przepisami prawa żywnościowego obowiązującymi we Włoszech, do suplementów diety wolno stosować jedynie nasiona oraz olej z nasion rośliny Cannabis sativa L.

W Bułgarii w suplementach diety można stosować jedynie nasiona z Cannabis sativa L.

W Niemczech jedynie nasiona wymienione są jako część rośliny Cannabis sativa L. którą można stosować do żywności (znana jest historia spożycia).

VII SA/Wa 1439/20

 

Podobał się artykuł? Podziel się!
comments powered by Disqus

POLECAMY W PORTALACH