Stanowisko NIA do wypowiedzi prof. Jana Walewskiego o cytostatykach

Autor: NIA/rynekaptek.pl   13-07-2012, 09:28

Naczelna Izba Aptekarska wydała stanowisko w sprawie wypowiedzi prof. dr Jana Walewskiego, mazowieckiego konsultanta wojewódzkiego w dziedzinie onkologii klinicznej dotyczącej przygotowywania leków cytostatycznych.

"Nawiązując do wypowiedzi Pana Profesora, zawartej w artykule „Cytostatyki przygotowywane poza apteka szpitalną. Czy po 1 lipca będziemy mieli kłopot?", opublikowanym w internetowym wydaniu Rynku Zdrowia i Rynku Aptek z dnia 15 czerwca 2012 r. informuję, że zaprezentowane przez Pana stanowisko wywołało duże oburzenie w środowisku farmaceutów" - piszą członkowie NIA.

Izba przypomina, że obowiązująca ustawa Prawo farmaceutyczne niezmiennie od 2001 roku kwalifikuje przygotowywanie leków w dawkach dziennych, w tym leków cytostatycznych do usług farmaceutycznych. Jako usługa farmaceutyczna realizacja tej czynności może być dokonywana w aptece szpitalnej, a osobą ją wykonującą może być jedynie osoba posiadająca odpowiednie kwalifikacje uprawniające do udzielania usług farmaceutycznych, tj. farmaceuta oraz technik farmaceutyczny w zakresie posiadanych uprawnień.

"Uwzględniając powyższe, z zaskoczeniem Naczelna Izba Aptekarska przyjmuje wypowiedź Profesora, która ukazała się w ww. publikacji, a która dotyczy sposobu przygotowywania leków cytostatycznych" - czytamy w komunikacie.

Sugerując w tej wypowiedzi, że cytostatyki mogą być przygotowywane przez pielęgniarki na oddziałach szpitalnych pod lożą, nie dość, że całkowicie pomija Pan obowiązujące przepisy w tym zakresie, to jeszcze pomija Pan w swojej wypowiedzi dość istotne elementy, w tym chociażby fakt, że loża laminarna do przygotowywania cytostatyków musi być umieszczona w specjalnym pomieszczeniu (jałowy boks), a sama musi posiadać odpowiednie wyprowadzenie substancji toksycznych - wyjaśniają farmaceuci.

Obowiązujące przepisy zapewniające bezpieczeństwo personelowi i wymuszające odpowiedni system nawiewno-wywiewny o więcej niż 20-krotnej wymianie powietrza, gwarantują w poszczególnych pomieszczeniach odpowiednie pod i nadciśnienie. Tylko takie warunki przygotowywania oraz odpowiedni ubiór (gumowe fartuchy, specjalne rękawice itd.) gwarantują bezpieczeństwo osobom, które tak toksyczne preparaty przygotowują. Przepisy zabezpieczające bezpieczeństwo osób zatrudnionych przy sporządzaniu leków cytostatycznych zawarte są nie tylko w przepisach ustawy - Prawo farmaceutyczne, ale równie w przepisach ustawy Kodeks pracy.

Drogi Użytkowniku!

Pamiętaj, że w związku z przetwarzaniem danych osobowych przysługuje Ci szereg gwarancji i praw, a przede wszystkim prawo do odwołania zgody oraz prawo sprzeciwu wobec przetwarzania Twoich danych. Prawa te będą przez nas bezwzględnie przestrzegane. Jeżeli więc nie zgadzasz się z naszą oceną niezbędności przetwarzania Twoich danych lub masz inne zastrzeżenia w tym zakresie, koniecznie zgłoś sprzeciw lub prześlij nam swoje zastrzeżenia pod adres odo@ptwp.pl. Wycofanie zgody nie wpływa na zgodność z prawem przetwarzania dokonanego przed jej wycofaniem.